Тютюнопроизводителите у нас внасят в държавната хазна ежегодно около 2 млрд. лева, което е 10-11% от бюджета на България като цяло. Това каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и президент на UNITAB Цветан Филев пред Bloomberg TV Bulgaria.
 
 
Филев коментира, че в България все по-малко земеделци се занимават с отглеждането на тютюн, докато в Гърция ежегодно се отглеждат между 25 и 27 хил. тона тютюн. У нас тези стойности за около 16-17 хил. тона. 
 
Страната ни е на пето място по тютюнопроизводство в Европа, а основните конкуренти за производство на ориенталски тютюн са съседните на нас държави – Турция, Македония и Гърция, каза президентът на UNITAB.
 
 
"Данните от последни 4-5 години показват, че производството на територията на ЕС е спаднало с около 50%. През 2010 в рамките на ЕС са произведени около 400 хил. тона тютюн, а в реколта 2016 говорим за под 200 хил. тона. През 2014 в България са произведени около 31 хил. тона тютюн, в момента говорим за между 15 и 17 хил. тона. Всичко това е плод на рестрикциите, които се упражняват върху бранша", подчерта тютюнопроизводителят.
 
Той уточни, че около 95% от българската суровина е предназначена за износ, както и, че НАТ-2010 е успяла да осигури преходна национална помощ за българските производители, която ще бъде актуална до 2020.
 
Филев каза още, че по схемата за национални доплащания за тютюн за финансовата 2017 са заложени 94 млн. лв., което е много малко на фона на значимостта на отрасъла за българската икономика.