Фокусът при промените в Общата селскостопанска политика (ОСП) ще бъде върху бенефициента. Това обяви еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган по време на годишната конференция за бъдещето на агросектора в Европейския съюз (EС), която се провежда в Брюксел. 
 
 
По думите на Хоган председателят на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер е дал зелена светлина за започването на публични консултации, чрез които да се стартира работата по обновлението и модернизирането на ОСП. Друг важен момент е опростяването на политиките, обясни Хоган. Целта е да се постигне съответствие между ОСП и политическите приоритети на ЕК, които са съобразени с устойчивото развитие на целия Европейски съюз. Всичко това ще започне да се случва в началото на следващата година, допълни Хоган. 
 
„Освен към бенефициентите, вниманието ще бъде насочено към производството на храна, като се наблегне на начин, който не вреди на околната среда“, категоричен е еврокомисарят. 
 
По думите му при търсения ефект на опростяване на ОСП ще се използват добрите практики и специфичните приоритети, като всичко това ще използва изводите на платформата REFIT. Именно нейната задача беше да се изградят правила, които да помогнат за прецизирането на европейското законодателство, а също така и да се предложат рамки за предложенията на ЕК, които са заложени за изменението на многогодишната финансова рамка. 
 
 
Пазарно развитие 
Хоган припомни, че преди година агросекторът в Европа, особено млекпроизводството и свиневъдството, изпитваше сериозни трудности. 
 
„Средната цена на суровото мляко в ЕС достигна през юли 2016 г. до 25 евроцента/литър, но след това се задържа стабилно. Последните данни за млякото, отчетени през октомври, показват, че цените са достигнали 28 евроцента/литър и прогнозите са позитивни за бъдещите нива на цените, които очакваме да бъдат отчетени за ноември. Според информацията от 24 ноември цената продължава да се покачва в сравнение с 4 седмици по-рано“, съобщи Хоган и допълни, че мярката на ЕК за намаляване на количествата произведено мляко са дали своя резултат и влиянието на тази схема изглежда се засилва, което показват данните за октомври и ноември.
 
„По-интересното е, че добивите на мляко са се увеличили с 3 процента през септември тази година, спрямо миналата по същото време“, коментира Хоган. 
Той обърна внимание и на това как свиневъдният сектор претърпя сериозни поражения заради руското ембарго и последвалите действия на ЕК за подкрепянето му. 
 
„Бяха разкрити нови пазари като Далечния Изток и Югоизточна Азия, а също така и Китай. 
 

 
Най-скорошните данни за износа показват, че за 12 месеца от септември 2015 г. износът на свинско месо възлиза на 1,2 млрд. евро или с 31 процента повече“, обобщи еврокомисарят.  Той заяви със задоволство, че пазарът вече е устойчив и се развива добре. 
 
Бъдещето и гъвкавостта 
Комисар Хоган изрази убедеността си, че реформата на ОСП трябва да стане по-гъвкава спрямо пазара, да направи агропродуктите по-устойчиви и да даде възможност за развитието на следващите поколения фермери. 
 
„Винаги съм се впечатлявал от гъвкавостта на фермерите и тяхната увереност да се справят с всички предизвикателства, които срещат. Въпреки тази гъвкавост, тези хора трябва да бъдат подкрепяни от ЕК и цялата общност. 
 
Нашите опити в това са значителен брой, като най-видимият са директните плащания, без които доста хора, заети в селското стопанство, не биха оцелели“, обясни Хоган и подчерта, че през последните две години е станало ясно, че трябва да се преосмисли ефективността на наличния инструментариум. 
 
 
Въпросите, които трябва като начало да се зададат, са дали съществуващите инструменти ни позволяват да се намесим ефективно и бързо по време на създала се криза и имат ли възможност производителите и преработвателите да диверсифицират пазарите си или да намерят нови, ако изгубят старите? 
 
„Трябва да търсим начин да предпазваме фермерите по всички възможни и резултатни подходи. Според мен обвързана подкрепа ще продължи да бъде основен елемент във всяка нова ОСП чрез системата на директните плащания“, обобщи еврокомисарят.   
 
 
Устойчивост на продукцията 
Вторият принцип, който трябва да бъде надграден, е доизграждането на устойчива система за селскостопанската продукция. 
Както миналата година, така и сега комисар Хоган подчерта, предизвикателството на защитата на храната и промените в климата не са за подценяване. Проблемите, според него, в тази насока не са овладяни. 
 
„Покривайки нуждите на увеличаващото се население на планетата, става ясно, че трябва да се произвежда повече, но с лимитирани ресурси. 
В концепцията на „произвеждане на повече от по-малко“ най-различимата и генерална нужда е да се инвестира в иновации и нови технологии“, подчерта Хоган. Влагането на пари в нови машини ще подобри качеството на въздуха и ще намали въглеродните емисии и т.н. 
 
 
Най-важното обаче, според еврокомисаря, е да се разменят знания и добри практики между всички участници, за да се намерят най-добрите решения. 
 
Подкрепа за младите 
"Част от решението е да се даде възможност на младите фермери да поемат диригентската палка. 
През 2013г. от 22 млн. фермера в ЕС, само 6 процента бяха под 35 години, докато 55 процента бяха над 55 години", заяви еврокомисарят и допълни: "Младите и високообразованите фермери могат да внесат най-новите открития и разработки в иновациите и технологиите още от класната стая, като така ще спомогнат за развитието на прецизното земеделие". 
 
Предизвикателства и възможности 
"Новата ОСП ще трябва да повиши нивото си. Нашите фермери и участници в селското стопанство ще трябва да впрегнат сили в иновациите като никога досега. 
Но предизвикателствата водят до огромни възможности. Иновациите водят до по-високо ниво на качеството, което пък е наш ключов приоритет", обобщи Хоган.