През последната седмица не са отчетени промени в цените на брашното, яйцата, захарта и олиото. Това стана ясно по данни на Седмичния ценови анализ за основните хранителни продукти на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
 
 
През наблюдавания период средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната се задържат на нивата от предходната седмица. На тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,61 лв./кг във Враца, до 1,01 лв./кг в София. 
 
В три от областните центрове се отчита понижение на стойностите на седмична база от 3,8% до 8,4% в Пловдив, докато в други шест брашното поскъпва с между 1,4% и 7,7% - Монтана. Тези разнопосочни колебания се компенсират и средната цена на едро на брашното за страната се запазва на ниво от 0,77 лв./кг.
 
 
През анализирания период средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна спрямо предходната седмица.
 
Средно за страната, цените на яйцата – размер М и L остават съответно 0,25 лв./бр. и 0,28 лв./бр. 
 
 
Средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар също се задържат на нивата от предходната седмица. 
 
По области, търговията със захар на тържищата е в широкия ценови диапазон от 1,40 лв./кг в Бургас, до 1,84 лв./кг във Враца. В дванадесет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрират разнопосочни изменения на цените, в границите от -3,8% - Стара Загора, до +5,7% - Пловдив. Това не се отразява на средната цена на едро на захарта за страната и тя остава 1,58 лв./кг.
 
 
През последната седмица се отчита леко понижение в цената на рафинираното слънчогледово олио в страната.
 
На тържищата в различните области слънчогледовото олио се търгува на цени от 1,88 лв./литър в Хасково, до 2,27 лв./литър в Сливен. В сравнение с предходната седмица, в девет области се наблюдава поевтиняване на продукта от 0,9% до 5,1% в София, докато в Добрич, Сливен и Монтана е налице поскъпване в рамките на 0,5% - 1,4%. В резултат, средната цена на едро за страната се понижава с 0,9% на седмична база, до 2,09 лв./литър.