Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Цените на яйцата и захарта остават без промяна

През последната седмица не са отчетени изменения в цените на яйцата и захарта

Цените на яйцата и захарта остават без промяна
Автор: Фермер.БГ

През периода на наблюдение средните цени на едро и на дребно на яйца за страната се задържат на нивата от предходната седмица. Това стана ясно по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), обработени от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Цените на яйцата с размер М в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 0,20 лв./бр. в Шумен, до 0,26 лв./бр. в Силистра и Търговище. В сравнение с предходната седмица, в шест области е налице поевтиняване на продукта в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,03 лв./бр., най-чувствително в Бургас, Сливен, София и Ямбол, докато в други три - Варна, Силистра и Търговище, се наблюдава поскъпване с по 0,01 лв./бр. Това не се отразява на средната цена за страната и тя остава 0,24 лв./бр.

В големите супермаркети яйцата с размер L се предлагат на цени от 0,25 лв./бр. в Пловдив и Шумен, до 0,30 лв./бр. във Видин, Враца и Монтана. В осем области се отчитат разнопосочни ценови отклонения на седмична база в границите от -0,03 лв./бр. в Разград, до +0,02 лв./бр. в Силистра и Търговище, които се компенсират и средната стойност за страната се задържа на ниво от 0,28 лв./бр.

По области, цените на яйца с размер М в ДТО варират от 0,21 лв./бр. в Добрич, до 0,27 лв./бр. в София, като изменение на седмична база се отчита единствено в София – повишение с 0,02 лв./бр.

Предлагането на яйца с размер L в по-малките магазини е на цени от 0,22 лв./бр. в Добрич, до 0,29 лв./бр. в София. Седмично колибание на стойностите се наблюдава само във Варна и София, където продуктът поскъпва съответно с 0,01 лв./бр. и 0,02 лв./бр.

През анализирания период пазарът на бяла кристална захар също е сравнително спокоен, като средните цени на едро и на дребно на продукта за страната остават без значителна промяна спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на бялата захар е 1,56 лв./кг, с 0,6% по-ниска на седмична база. На тържищата в различните области захарта се търгува в ценовия интервал от 1,31 лв./кг до 1,84 лв./кг, съответно в Бургас и Враца. В седем от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично понижение на цените от 0,6% до 3,2% в София, докато в други три е налице повишение в рамките на 0,6% – 2,3% в Бургас.  

Цените на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) са в диапазона от 1,58 лв./кг в Перник, до 1,79 лв./кг в Търговище. В девет от областните центрове се наблюдават разнопосочни седмични изменения на цените, в границите от -3,4% в Разград до +5% в Силистра, които се компенсират и средната стойност за страната се задържа на ниво от 1,68 лв./кг.  

В другите търговски обекти (ДТО) захарта се търгува на цени от 1,70 лв./кг в Благоевград, Кюстендил и София, до 2,00 лв./кг във Враца и Разград. Промяна на цените спрямо предходния седмичен период е налице в четири области – понижение с по 1,7% в Благоевград, Сливен и Ямбол и с 4% - в София. В резултат, средната цена на дребно на захарта намалява с 0,5%, на седмична база, до 1,81 лв./кг.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Брашното и олиото поскъпнаха
 

Ще кандидатствате ли по предстоящия прием на подмярка 4.2?

интервю
Грузия черпи опит от родни овцевъдни практики Грузия черпи опит от родни овцевъдни практики

Бека Гонашвили, президент на Асоциацията на овцевъдите в Грузия коментира проблемите в сектора, почерпения опит от България и новата ОСП, в интервю за Фермер.БГ