Утвърдена е методиката за намаляване и отказване на агроекологичните плащания по мярка 214 „Агроекологични плащания” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2014 г. за заявления, подадени през кампания 2016. Това стана ясно от заповед на министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков.
 
 
В общия случай, при неспазване на базовите изисквания на конкретния парцел, намаление се прилага към установената площ на парцела. При констатиране на неспазване на поне едно базово изискване, установената площ на парцела се счита за неизбираема за подпомагане и се изключва от общата избираема площ. Тази площ се счита за площ, за която земеделският стопанин не е спазил ангажимент, свързан с предоставянето на помощта.
 
При изчисление на сумата за годните за подпомагане единици се отчита констатираното неспазване на съответните базови изисквания за установения им размер, като годните за подпомагане площи, пчелни семейства и животни със съответните животински единици, се изчислява въз основа на установения размер, за които са спазени базовите показатели.
 
 
Дейности от подмярка Биологично земеделие
Финансовата помощ по направлението се отказва изцяло, когато всички одобрени парцели или пчелни семейства не се контролират в годината на кандидатстване или е налице прекъсване в системата на контрол. 
 
Когато се установи, че част от пчелните семейства не са били в системата на контрол, финансовата помощ по направлението се отказва изцяло. При неспазване на базовите изисквания за конкретен пчелин,  установеният брой пчелни семейства в него, се считат за неизбираеми за подпомагане и се изключват от общия брой на избираемите за подпомагане пчелни семейства. Установеният брой пчелни семейства не се считат за наддекларирани, а се считат за семейства, за които земеделският стопанин не е спазил ангажимент, свързан с предоставянето на помощта, различен от тези, които засягат декларирания брой пчелни семейства.
 
За дейностите от направление Биологично растениевъдство може да бъде намален размера на финансовата помощ със сумата, изчислена за установената площ на парцела, без тя да е наддекларирана когато:
- Биологичната дейност за даден земеделски парцел се различава от заявената дейност;
- Установената земеделска култура на контролирания парцел се различава от заявената за подпомагане култура.
 
 
За дейности от направление „Въвеждане на сеитбообращение за опазване на почвите и водите“, когато се установи неспазване на правилата за добри земеделски практики, няма да се отпуска финансова помощ за дейността за текущата година.
За всички дейности от направление „Контрол на почвената ерозия“, когато е установено неспазване на изискването за запазване и поддържане на съществуващи трайни тераси в блока на земеделското стопанство.
 
Когато се установи неспазване на поне едно базово изискване за дейности от направлението „Традиционни практики за сезонна паша“, финансовата помощ за направлението се отказва изцяло за текущата година.