Страната ни е много подходяща за отглеждането на спанак, защото той е студоустойчива и изключително непретенциозна култура. Това каза за Фермер.БГ д-р Тотка Тодорова, гл. ас. към отдел „Растителни генетични ресурси“ на Институт по растителни генетични ресурси „К. Малков“ – Садово. 
 
 
Сортовете
 
Д-р Тодорова обясни, че вегетацията на спанака е през зимния сезон и е много важно производителите да подберат правилния сорт, за да са доволни от продукцията. Най-подходящ е сортът „Едър зимен“, също така „Матадор“ и „Хемус“.
 
 
Сеитба
 
„За да се получи реколта през есента, спанакът се сее в края на август или първите дни на септември. За прибиране на реколта през зимата и рано през пролетта спанакът трябва да се сее през втората половина на септември, но не по-късно от 10 октомври, особено за по-северните райони. Спанакът от много късните есенни посеви не се вкоренява добре, поради което по-лесно измръзва. За да може спанакът да презимува добре, най-късният срок за сеитба трябва да се избира така, че до настъпването на зимата растенията да образуват 3-4 листа“, обясни тя.
 
Д-р Тодорова добави, че пролетните посеви от спанак се извършват колкото е възможно по-рано - при първа възможност за работа на открито, към края на февруари или в началото на март. Колкото по-късно се засява през пролетта, толкова по-ниски са добивите и толкова по-голяма е опасността от преждевременно стрелкуване.
 
„Посевната норма е 5-6 кг семена на декар. Засява се разпръснато, на по-малки площи, или редово, като дълбочината на засяване е 2-3 сантиметра. Ръчно засетите площи се накопават плитко, а след това може да се мулчират. При механизирано засяване веднага площта се валира“, допълни тя. 
 
 
След засяването
 
Спанакът е непретенциозна култура. Не се пръска, трябва да се поддържа висока почвена влажност, затова при нужда се полива. През зимния период, независимо от периодичното затопляне, поливки не се правят, само по изключение, когато растенията изостават в растежа си. 
 
"Подхранването на посева се прави с амониева селитра, като най-добре е това да става в края на януари-началото на февруари. Не трябва да се използват големи количества и да се подхранва по-късно, защото спанакът натрупва големи количества нитрати", добави д-р Тодорова.
 
По думите й при поява на плевели те се отстраняват ръчно, а при редовите посеви и на по-големи площи - чрез окопаване
 

Прибиране

"Прибирането на продукцията зависи от това кога е извършена сеитбата. При правилно отглеждане на спанака производителят може да получи добив от около 1200 кг от един декар", допълни д-р Тодорова.