199 000 тона плодове са произведени през 2016 г., като са реколтирани 37 000 ха с овощни насаждения. Това показват окончателните данни от проведеното от министерството на земеделието, храните и горите  (МЗХГ) изследване. 
 
 
Произведени са 44.8 хил. тона ябълки, 48.6 хил. тона сливи и джанки, 38.5 хил. тона череши, 30.4 хил. тона праскови и нектарини, 15.5 хил. тона кайсии и зарзали и 8.4 хил. тона малини. Производството на сливи и джанки се увеличава с 34.4%, а на кайсии – с 9.3%. 
 
Реколтираните площи с ябълки са 4.1 хил. ха през 2016 г.  При черешите реколтираните площи достигат 8.5 хил. ха, като увеличението спрямо 2015 г. е с 5.1%. При сливите и джанките е прибрана продукция от 6.7 хил. ха като се отчита намаление с 1.8% спрямо 2015 г. При кайсиите са реколтирани 2.6 хил. ха, като увеличението спрямо 2015 г. е 2.9%.
 
Реколтираните площи с праскови и нектарини са 3.8 хил. ха. При малините се наблюдава увеличение с 20% на реколтираните площи, които достигат 1.8 хил.ха.
 
 
Най-голямо е увеличението на средните добиви през 2016 г. при сливите и джанките – с 37% и при вишните  – с 10%.
От общо 14.7 хил. ха невстъпили в плододаване овощни насаждения, отглеждани в стопанствата през 2016 г., най-голям е относителният дял на орехите – 51.6%, следват лешници и бадеми  – 19.2%, и сливи и джанки – 11.3%. 
 
От създадените през стопанската 2015/2016 г. нови насаждения 65% са от черупкови видове (орехи, бадеми, лешници), 30% са костилковите видове (праскови, кайсии, череши, сливи, вишни и др.), а новите насаждения от ябълки, круши и други семкови заемат едва 3%. 
 
Реализирани са 98% от произведените плодове реколта 2016 г. За търговската мрежа са насочени 48.4%, за преработвателната промишленост – 34.6% от плодовете, а 2.7% са за собствена консумация. 
 
Напоявани са 44% от плододаващите и невстъпили в плододаване овощни насаждения, като 38.7% от тях са напоявани чрез инсталации за капково напояване, а 39.2% – гравитачно. Най-голям е делът на напояваните площи с череши, сливи, ябълки, праскови и орехи. 
 
Най-често прилаганата обработка на почвената повърхност (при 73% от площите с овощни насаждения) е изораване или окопаване. Химическо обезтревяване се прилага при 7 на сто от площите.