20,4% по-малко площи за реколтиране с ечемик
Наблюдава се спад при пшеницата – 2,7% и маслодайната рапица – 2,4%
По оперативни данни, към 08.06.2017 г. площите за реколтиране с ечемик са с 20,4% по-малко в сравнение с отчетените по същото време на 2016 г. При площите с пшеница и маслодайна рапица отново се наблюдава намаление на годишна база, но по-слабо – съответно с 2,7% и 2,4%.
Според оперативните данни засетите площи с маслодаен слънчоглед и пролетен ечемик се отчита повишение, съответно с 8,1% и 55% на годишна база, докато тези с царевица за зърно намаляват с 1,9%.
Към този момент засадените площи с пипер, картофи, домати и дини са с между 1,3% и 49,2% повече спрямо отчетените година по-рано. Същевременно, при площите с пъпеши се наблюдава намаление със 7,5%.
До момента са засети 803 дка с тютюн тип „Бърлей“, 24 931 дка с тютюн тип „Вирджиния“ и 25 538 дка с тютюн тип „Ориенталски“. Площите с тютюн тип „Бърлей“ и „Ориенталски“ са съответно с 87% и 38,7% под нивата, отчетени година по-рано, докато тези с тип „Вирджиния“ нарастват с 10%.
Прибирането на реколтата от ранни зеленчуци е в ход, като към 08.06.2017 г. е събрана продукция в размер на 11 734 тона картофи, 3 796 тона домати, 818 тона силажна царевица, 476 тона градински грах и 40 тона фасул. Продукцията от картофи е с 41,3% над нивото, отчетено към същия период на предходната година, докато тези от градински грах и домати надхвърлят значително производството отпреди една година, съответно с 4 пъти и над 25 пъти.
Продължава прибирането на реколтата от трайни насаждения и етерично-маслени култури. По оперативни данни събраната продукция от маслодайна роза в размер на 11 110 тона, от череши - 7 729 тона, от ягоди – 4 001 тона, от малини – 390 тона, от кайсии – 103 тона и от вишни – 8 тона. Спрямо същия период на 2016 г. се отчита увеличение на производството и средните добиви при ягодите, кайсиите и малините.
ПРЕДИ 10 часа
Как да увеличим нивото на усвояване на азот от растенията
Остатъците от реколтата са един от основните методи за попълване на почвата с хранителни вещества
ПРЕДИ 13 часа
Меласа от нар: новата печеливша ниша за френските фермери
Очакванията са френското производство на нар да се удвои през следващите две години
27.04.2024
Новите геномни техники: Вече има над 400 пуснати продукта на пазара
Според български учени редакциите, направени чрез новите геномни техники, са близки до естествените промени
27.04.2024
Можем ли да изградим противоградов щит?
Нужна е сериозна локалка защита, смята Божидар Петков
0 КОМЕНТАРА