Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

50 огнища на птичи грип тлеят в страната

Работна група ще създава правила за отглеждането на водоплаващи птици

50 огнища на птичи грип тлеят в страната
Автор: Фермер.БГ
Към момента огнищата на птичи грип в страната са 50, като най-много са концентрирани в Пловдивска област. Това съобщи министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева пред Bloomberg TV Bulgaria. 
 
 
По думите й засегнатите птици, които са предимно патици, са 350 000, като те са заразени от щама  H5N1, който не е опасен за хората. Танева отбеляза, че в по-голямата част от фермите, в които се вихри заразата, мерките за биосигурност не са спазени. Именно поради липсата на нормативна уредба в този сектор, който по думите на министъра расте с близо 10 процента годишно, се създава работна група.
 
Тя ще е към Министерството на земеделието и храните и в нея ще влизат представители на неправителствените организации и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Нейната цел ще е да се изгладят изисквания за отглеждането на водоплаващи птици. 
 
Овладяване на ситуацията
Министър Танева заяви, че не може да бъде категорична кога ситуацията ще бъде овладяна, но за да стане това от повереното й ведомство са пуснали официално искане до министерството на правосъдието.
 
 
В него е записано, че МЗХ търси съдействие за използването на лишени от свобода, които да помагат като общи работници по време на умъртвяването на птиците, тъй като ветеринарните лекари са претоварени и работят без почивка от възникването на ситуацията през декември във Видинско. 
 
Към момента в страната са умъртвени близо 300 000 птици, като министърът подчерта, че не е имало стопанин, който да се възпротиви на мерките, които се прилагат за ограничаване на болестта. 
 
Танева припомни, че в подобни случаи според действащото национално законодателство държавата обезщетява стопаните за умъртвените животни. Обезщетяването става по пазарна цена, но коригирана според възрастта и срока на амортизация на съответната птица. "Към момента говорим само за няколко милиона лева", каза Танева.
 
Загуби 
По прогнозен разчет на Българската агенция по безопасност на храните прогнозните разходи на държавата за всички средства, необходими за справяне с вируса, възлизат на 1 млн. лева, допълни тя.
 
 
Междувременно стана ясно, че със заповед на министър Танева се забранява лова на пернат дивеч в 35 общини, на чиято територия са констатирани огнища на птичи грип.
 
Решението е било взето по предложение на Кризисния щаб, като превантивна мярка срещу разпространение на заразата.
Забраната важи за 11 области.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Над 116 хил. птици ще бъдат унищожени заради птичия грип в 9 области на страната
 
Ще бъде ли отново променена наредбата за мярка 10 и 11?
26.04.2017 | 29245 прочитания
Ще бъде ли отново променена наредбата за мярка 10 и 11?
Новото Народно събрание се сформира, а с него и въпросите на депутатите към управляващите в момента
Агро техника
Резервоари с.Козлец Резервоари с.Козлец

От 100литраДо 10000литра Налични

27.04.2017 | Виж повече
българско ремарке Ремарке Хасково с.Козлец българско ремарке Ремарке Хасково с.Козлец

Регистриран ЗемеделскиДобро Състояние

27.04.2017 | Виж повече
сеялка за окопни култури сеялка - друга Сеялка Готова за Слънчоглед Хасково с.Козлец сеялка за окопни култури сеялка - друга Сеялка Готова за Слънчоглед Хасково с.Козлец

Сеялка е Приготвена за Слънчоглед6 редова със Торовнасяне.

27.04.2017 | Виж повече

Как върви тазгодишната кампания?