Цената за килограм живо тегло агне в област Пазарджик  достигна 7 лева, съобщи Радио „Фокус“ – Пазарджик.
 
 
Няколко дни преди Гергьовден търговците увеличиха цената за живо тегло агне.
 
 
„Причината е, че агнешкото е най-търсеното месо преди Гергьовден, а овцефермите в региона са малко и всеки иска да направи бърза печалба. Освен това и цената на агнешкото месо в търговската мрежа се повишава с всеки изминал ден“, каза Румен Георгиев, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в областта. 
 
Той обясни, че първоначално агнешкото се е търгувало на 12 – 13 лева за килограм, но предпразнично повечето търговци предлагат месото на цени от 14 – 15 лева за килограм. 
 
„Стопаните знаят, че след като се обработи живото агне, теглото му се намалява с около 50% и смятат бързо каква трябва да бъде първоначалната цена“, коментира Георгиев.