Вносът на говеждо месо в Япония през първото тримесечие бе най-високият от 2003 година насам и възлиза на 110 000 тона. Този показател е незначително по-голям от регистрирания през 2011 и 2012 г., съобщава meatinfo.ru.

САЩ изнесоха рекордно количество свинско месо

Макар през миналата година конкуренцията от страна на САЩ значително да нарасна, допълнителното търсене доведе до увеличаване на доставките от Австралия, въпреки ограничения и високите цени.

Вносът на говеждо месо обикновено се увеличава през това време на година и с настъпването на лятото, а също така и през периода на „златната седмица“ – 29 април – 5 май. Прекрасното време през почивните дни тази година и магазините, в които се провеждаха акции за търгуването на вносно говеждо месо, осигуриха допълнителен тласък на търсенето.

Ръстът е подкрепен и от продължаващото редуциране на местните доставки.



По данни на ALIC производството на говеждо месо в Япония за 12 месеца, броено до март тази година, възлиза на 324 000 тона. Това е най-слабият обем от 2001 година. Дължи се на случаите на спонгиформна енцефалопатия по говедата.

Освен това по-малкото доставки се отразяват върху запасите от говеждо месо в страната. Те се намират на 4-годишен минимум.

Тази година от полза за австралийския износ бе и понижаването на тарифите за внос на говеждо месо през април. Така износът на австралийско говеждо в Япония през периода януари-април се е увеличил с 11% в сравнение с предходната година.

При замразеното говеждо месо е отчетен най-голям ръст – с 37%.