„Търсенето на млечни продукти с растителни мазнини обаче не намалява”, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров пред Агенция „Фокус”. Консуматорът не спира да ги купува, въпреки че е информиран, поради ниската покупателна способност на населението. Доскоро еднозначно се хвърляше вината върху преработвателя, че едва ли не той е причината това нещо да го има на пазара и че иначе клиентите нямало да го купуват, допълва той.

 
 

С 20-30 % се е повишила цената на качественото сурово краве мляко през август и септември, спрямо предходните месеци на тази година. В момента суровото мляко първа категория се предлага на европейски цени – от 55 до 70 ст. за литър, според Димитър Зоров. Българското мляко първа категория, отговарящо на европейските изисквания, продължава да не достига. Затова през последната една година дефицитът се покрива от Унгария. От друга страна обаче на пазара в момента се реализират като количества по-малко млечни продукти.

 
 

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите заяви, че на пазара все още няма кисело мляко, произведено по БДС, същото се отнася и за бялото саламурено сирене, което напълно противоричи на медийните изказвания на министър Найденов, че продуктите се предлагат вече в търговската мрежа и , че към тях има повишено търсене.

 

Според Зоров сухото мляко и растителната мазнина не трябва да се сравняват, тъй като е все едно да се съпоставя трабант с ролс ройс. „Сухото мляко е произведено от качествено сурово краве мляко, а растителната мазнина няма нищо животинско в нея”, коментира още Зоров. На въпрос запазва ли се естествената масленост на млякото, когато то е сухо, той обясни: „Има два типа сухо мляко – едното е обезмаслено, тъй като животинската мазнина е отнета и после може да се добавя, а другото е пълномаслено, в което животинската мазнина остава”, обясни Зоров. Към сухото обезмаслено мляко може да се добави сметана, която е естествената съставка на млякото.


Зоров посочи, че има преработватели, които злоупотребяват като влагат по-големи количества сухо мляко и над заложеното количество от НВСМ. Тогава се налага да се направи допълнително омасляване, което няма как да е нормално.