Нашето земеделие не произвежда достатъчно добавена стойност. В крайна сметка развиваме едно латифундистко, безжалостно към почвата земеделие, което е пълен роб на нафтата, на химическите торове и химическите добавки, изцяло подвластно на субсидиите. Това каза Филип Харманджиев, земеделец и собственик на винарна Дамяница и Чифлик Ливади пред Фермер.БГ.
 
 
„Нека дам пример за добавената стойност. Например зърнопроизводителите, които пълнят корабите и изнасят продукция за Египет, могат да бъдат база за фураж на отглеждането на животни. Много по-добре е това зърно да остане в България, да се отгледат едни прасета, които да се продадат на родния пазар или дори за износ. Месото е с по-висока добавена стойност - един килограм месо е 4 килограма фураж, а политиката прави така че животновъдството да не е възможно и да е много трудно, заради регулациите“, обясни Харманджиев.
 
По думите му има редица забрани, които са безумни.
 
„Нека вземем например безумната забрана за пасищно отглеждане на свинете. Тя прави така, че 55% от свинското, което ядем в тази земеделска държава, пълна с фураж, да е вносно. Това е пълен абсурд! Пълен абсурд е и да се внася сухо мляко, както и преработвателите да правят продукция от това вносно сухо мляко“, категоричен е Филип Харманджиев.
 
Очаквайте цялото интервю с Филип Харманджиев във Фермер.БГ!