Продажбите на краве мляко в САЩ от 2015 г. насам паднаха със 7% и ще намалеят с още 11% до 2020 г. Това сочат данни на Mintel. На пазара се появяват най-различни алтернативи на растителна основа – напитки от соя и бадеми. Потребителите обаче имат претенции към подобни алтернативи, пише milknews.ru.

Милтенова: Трябва да има еднакъв процент подпомагане за всички култури

Соевата напитка, в очите на потребителите, има отношение към ГМО, а бадемовото мляко съдържа 8 пъти по-малко протеини, отколкото кравето.

Предприемачи от Силициевата долина смятат, че нова тенденция трябва да бъде млякото от жълт грах. Така за една година те успяват да спечелят 20 млн. долара.

Агенцията Mintel е изчислила, че продажбите на краве мляко през 2011 г. са възлизали на 24 млрд. долара, 5 години по-късно този показател е едва 17,8 млрд. долара. На свой ред Bloombergсъобщи, че за аналогичния период – 1011-2015, продажбите на соево мляко са се увеличили с 250%.

Все още потребителите не могат да се спрат конкретно на растителна напитка. Тук идва ролята на бизнесмените от Силициевата долина.

Създателите на проекта Enter Ripple стартирали производство на мляко от жълт грах миналия април и за една година са успели да продадат 2,5 млн. бутилки, спечелвайки 20 млн. долара. По думите на участниците в проекта, отглеждането на жълт грах не изисква много вложения. Авторите на инициативата са получили 44 млн. долара от инвеститори от Google и Силициевата долина.

Както отбелязват Адам Лоури и Нейл Ренингер, основатели на проекта, идеята да създадат алтернативен млечен отрасъл се заражда през 2014 г. Те искали новото производство да бъде базирано на възобновяема енергия и да не замърсява околната среда.

В света има голям потенциал за разработване на хранителни продукти посредством високите технологии. Хората разбират, че имат нужда от повече растителни продукти, но алтернативите на кравето мляко ту нямат достатъчно протеини в себе си, ту имат странен вкус, казва Лоури.

По време на своите експерименти основателите на компанията тестват различни растения. Повечето напитки, които получили, имали ужасен вкус.

Истински млечен вкус имала само напитката от жълт грах.

Благодарение на технологиите ние получихме най-чистия растителен протеин на земята, отбелязва Ренингер. Количеството на протеини в напитката от грах е равностойно на това в кравето мляко.

Занапред компанията си е поставила за цел да развие популярността на своя продукт. За момента 0,9 литра от напитката струва 5,99 долара, което с почти долар по-скъпо от соевото мляко и  с 30% по-скъпо от литър органично краве мляко.

Сега Лоури и Ренинген размишляват върху въпроса как да понижат търговската цена на млякото от жълт грах.