Какъв процент от това, което всеки купувач плаща за храна, отива в джоба на фермера? От фермата до вилицата цените на храните през цялата търговска верига се променят. Това включва фермери, преработвателна индустрия и търговци, информира Европейската комисия (ЕК).

Как да подобрим рентабилността на стопанството си?


Наскоро Евростат пусна нов мониторингов инструмент, с който може да се наблюдава цената на храна. Проследява се нейното развитие, вносната цена и цените за производителя и консуматора, разбити по продуктови категории и по страни.

Инструментът освен това показва до каква степен цената се покачва или понижава на всеки етап от търговската верига и какъв ефект оказва това.



Според ЕК този инструмент е полезен с цел подобряване на прозрачността на процеса на ценообразуване. Той е достъпен на 23 езика, включително на български.


Разгледайте мониторинговия инструмент