87,9 хил. тона пресни плодове и 103,1 хил. тона пресни зеленчуци са преработени в страната през миналата година. Данните са на министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
Според тях 183 преработвателни предприятия в страната са произвели 71,5 хил. тона готова продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е 91,7 хил. тона. 
 
Най-голям дял от преработените плодове имат тези, които са произведени от български производители – 66 на сто. След тях се нареждат доставените от страни от Европейския съюз (ЕС) – 18 процента и внесените от трети страни – 9 на сто. 

Делът на плодовете, преработените на ишлеме, е 4 процента.

Черешите са най-преработените плодове – 30 на сто, следват ябълките – 26 на сто, прасковите – 15% и сливите – 14 процента, сочат данните. 
 
 
От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 88%, следват доставките от ЕС – 5%, и внос от трети страни – 3%. С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 39%, следва пиперът – 26%, и  патладжанът – 6%.
 
Готовата продукция от плодове е 71,5 хил. тона. Делът на консервите (вкл. конфитюри и компоти) е 38%, замразените плодове са 16%, а плодовите концентрати и сокове представляват 15%. Тези три основни продукта съставят 69% от произведената продукция от плодове, допълват от МЗХГ. 
 
Готовата продукция от зеленчуци е 91,7 хил. тона, вкл. смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите (вкл. от гъби и от картофи) е 57%, замразените зеленчуци са 20%, а концентратите и соковете представляват 13%. Тези три основни артикула съставят 90% от произведената продукция от зеленчуци.
 


 
Делът на готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 24%. Изпращанията за ЕС са 38%. Износът за трети страни е 7% от общата продукция. Делът на  количествата от плодова продукция на склад към 31 декември 2016 г. е 31%.
 
Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 43%, изпращанията за ЕС са 19%, а износът в трети страни е 8%. Делът на зеленчуковата продукция на склад в края на 2016 г. е 30%.