Мандра: Тази година цената на овчето мляко се срина
България все още няма овче сирене със защитен произход и нашите мандри не могат да произвеждат сирене с висока добавена стойност, коментира Деян Камаринчев за Фермер.БГ
Цената на овчето мляко зависи от търсенето и предлагането не само в България, но и в Европа. Тази година в много италиански провинции цената се срина до 0,55 евро/литър, което доведе до наводняване на пазарите с евтини сирена. Това каза Деян Камаринчев, производствен директор на мандра в Сливенско.
Той обясни, че държави като Италия имат голям брой млечни продукти от овче мляко със защитен произход "Protected Designation of Origin". Тези сирена са световно познати и имат много голямо търсене и добавена стойност. За тяхното производство е много лесно да се плати по-висока цена за литър овче мляко.
„България все още няма овче сирене със защитен произход и нашите мандри не могат да произвеждат сирене с висока добавена стойност, а се борят за пазарите си само с цена и качество“, каза Камаринчев.
Той допълни, че в момента пазара на тези продукти е доста свит и се налага много предприятия да намалят стойността на суровините, за да могат да продават продуктите си в пряка конкуренция със страни като Италия, Гърция , Румъния.
„Това се отразява директно върху нашите млекопроизводители, които получават по-ниски цени“, добави Камаринчев.
След сигнал на овцевъда Антон Драгиев до Фермер.БГ, че мандрата, в която работи Камаринчев, е отказала да изкупи млякото му, Камаринчев обясни, че мандрата редовно изкупува млякото на всеки фермер, с който има сключен договор.
„Мляко не се взема от фермата, единствено ако то не отговаря на заложените критерии за качество и безопасност. Договора може да бъде прекратен от всяка от двете страни, като тя спазва срока на предизвестието. Не е необходимо да се използват нелоялни практики за прекратяване на договора, както твърди фермера“, категоричен е Камаринчев.
Той обясни, че в конкретния случай става въпрос за рутинна алкохолна проба, която се извършва от всеки шофьор и тя включва смесване на равни части овче мляко с 63% етанол. При тази реакция, ако има повишена киселинност, млякото образува флокули (пресечки).
„Инструкцията на всеки шофьор е да не приема мляко, реагиращо положително на теста. Шофьорът е направил два пъти проба, тъй като резултатите са били гранични. Последвал е термо тест и след задоволителния резултат, мениджърът по млекоизкупуване е дал разрешение млякото да се приеме“, каза Камаринчев.
По думите му досега не е имало конфликти между шофьори на мандрата и фермери, а случаят от понеделник е прецедент.
16.04.2024
Как животновъдите да преодолеят недостига на работна ръка?
Във фермите отиват да работят или неквалифицирани, или застаряващи хора
15.04.2024
Купувачите на дребно търсят половин агне, търговците не дават над 9 лв./кг живо тегло
Две години след пожара, който погълна стопанството му, Ваклин Бачов е готов с новата сграда, но липсата на пасища го тормози
14.04.2024
Идеалното великденско агне според румънските овцевъди
За Великден на пазара ще има агнета за всеки вкус и бюджет,, уверяват местните производители
3 КОМЕНТАРА
31.05.2017
31.05.2017
31.05.2017