Според д-р Тим Кийди некастрираните мъжки агнета водят до по-добри приходи и дават по-чисто месо в сравнение с кастрираните, съобщиха от електронното издание Independent.
 
 
Обикновено мъжките агнета се кастрират при пика на раждането през пролетта, за да се отговори на практическите нужди, свързани с управлението на стадото през есента и всеобщо възприетото мнение, че вкусът на месото на некастрирани агнета е неприятен.
 
 
От друга страна, днешният потребител е против излишната мазнина по месото, особено при агнешкото, а е доказано, че месото от некастрирани агнета има значително по-малко мазнини от това на кастрираните и растат доста по-бързо.
 
Имайки предвид наближаващите раждания на агнета, вземането на решение дали да се кастрират е неизбежно.
 
 
Последиците от кастрирането
 
Тестостеронът насърчава растежа и развитието на мускулна маса и предотвратява трупането на мазнини. При кастрирането се спира притока на тестостерон, което забавя растежа и увеличава трупането на мазнини.
 
Това е наблюдавано при много проучвания правени с телета и бикове. Изводът е, че животни, които са кастрирани, когато са пораснали са по-едри, по-мускулести и с по-малко мазнини, в сравнение с бикове, които са кастрирани още при раждането.
 
 
Резултатите от едно такова проучване, при което кастрираните телета и бикове били заклани на 17-месечна възраст, показва че биковете са с 43 кг по-тежки, с по-чисто месо и по-ясно изразена мускулатура.