На места, където земеделието традиционно е невъзможно, зеленчуците се отглеждат в закрити пространства. LED осветление, което използва 85% по-малко енергия от традиционните системи, обещава нова ера в сектора, пише Грийнтек.
 
Чикагски производител и търговец на земеделски култури са изградили една от най-големите оранжерии, в която се използват светодиодни решения LED Grow, изцяло съобразени със специфичните култури.
 
 
Този иновативен модел на земеделие позволява реколтата да се събира 20-25 пъти годишно, като се използват оптимизирани решения за осветление и се употребява 85% по-малко енергия. В резултат на това следва увеличение на добива и намаляване на оперативните разходи, а потребителите ще разполагат целогодишно с местно отглеждани свежи зеленчуци.
 
Чувствителността на растенията към светлината е много различна от тази на човешкото око. Растенията използват по-ефективно определени дължини на вълната от спектъра на светлината и отговарят по различен начин на различни комбинации от дължини на вълните. Съвременните LED технологии позволяват фина настройка на осветлението за оранжерии, в зависимост от нуждите на специфичните култури.
 
 
Благодарение на това, че светодиодните решения работят при ниски температури, те могат да бъдат поставени по-близо до растенията и да бъдат оптимално позиционирани. По този начин се осигурява напълно равномерно осветяване на растението.
 
Вертикалната хидропонна технология позволява на производителите на земеделски култури да осигурят постоянно количество продукция и то целогодишно. Чикагска компания е инвестирала милиони долари, за да обнови и оборудва близо 30 000 кубични метра закрита земеделска площ, състояща се от четиринадесет кули, високи по 7,62 метра, в две помещения за отглеждане на растения, чрез контролиран климат и енергийно-ефективни осветителни решения.
 
Този метод елиминира нуждата от вредни пестициди, торове или консерванти, създавайки естествено отгледана продукция, без химикали.
 
„Отглеждайки нашите култури вертикално, имаме възможност да съберем повече растения на 1 акър площ, което увеличава и годишната реколта. Ние имаме малко отпадъци, без оттичане на отпадни води и минимално количество парникови газове, тъй като храната се отглежда там, където се консумира”, поясняват от компанията.
 
Фирмата планира да построи малки оранжерии в институции като колежи, болнични комплекси и военни бази, които могат да снабдяват по-големи общности със свежа храна, без да е необходимо тя да пропътува голямо разстояние, за да достигне до тях.