Най-значителен принос за увеличение на общия износ на пресни зеленчуци в рамките на периода имат доматите – с 1 447 тона или над 2 пъти повече. След това се нареждат краставиците и корнишоните, зелето, тиквите, пиперките, картофите и патладжаните – с нарастване между 3,4% - краставици и близо 5 пъти - патладжани. Това стана ясно от информация на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). 
 
От друга страна, износът на лук, моркови и репи, чесън и гъби се свива с между 23,5% и 86,9%, като най- чувствително при гъбите. 
 
 
Отчетеният спад на износа през периода януари - март 2017 г. се дължи на намаление на експорта при почти всички пресни плодове, включително на продукти, които не са произведени в България, като цитрусови плодове, банани, киви и др., представляващи основно реекспорт. 
 
В сравнение с аналогичния период на 2016 година се наблюдава намаление на износа на грозде, круши, сливи, ягоди и ябълки – от 38% при гроздето до 72,7% при ябълките, докато увеличение е налице при черупковите плодове с 28,4% и неколкократно при кайсиите и боровинките. За разлика от същия период на миналата година, през първото тримесечие на 2017 г. не е отчетен износ на пъпеши, дини и малини.
 
По предварителни данни на НСИ, през първото тримесечие на 2017 г. в страната са внесени 73,4 хил. тона пресни зеленчуци и 65,7 хил. тона пресни плодове, съответно с 9,6% повече и с 0,1% по-малко спрямо същия период на 2016 г. 
 
Най-значителен ръст при вноса на пресни зеленчуци се регистрира при спанака и гъбите, съответно с 2 и с над 20 пъти, а по-умерен – при доставките на марули, домати, лук, картофи, чесън и патладжани – с между 13,2%-марули и 45,5% - патладжани. Сред традиционно внасяните в големи количества зеленчуци, намаление на вноса се наблюдава при тиквите, морковите и репите, пиперките, краставиците и зелето – от 1,3% при тиквите до 39,9% при зелето.
 
При пресните плодове водещ е вносът на видове, каквито не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани - общо 43,9 хил. тона или близо 67% от общия внос на пресни плодове през първото тримесечие на 2017 г. Съществен дял заемат и доставките на ябълки, които нарастват с 16,6% на годишна база, до 14,4 хил. тона. 
 
Сред останалите плодове, увеличение на годишна база се отчита при импорта на грозде с 2,7%, круши - 21,1%, пъпеши - 27,4%, черупкови плодове - над 2 пъти, дюли - над 4 пъти и малини с над 15 пъти. Намаление се наблюдава при вноса на сливи, ягоди, праскови и дини, с между 15,3% и 56,5%, най-значително при дините. 
 
През периода януари – март 2017 г., износът на пресни зеленчуци бележи ръст от 54,1% на годишна база, до 7,9 хил. тона, докато този на пресни плодове намалява със 17,1%, до 7,6 хил. тона.