|
Критерии за подбор на проекти |
|
|||||||
|
№ |
Приоритет |
Критерии |
Минимално изискване |
Максимален брой точки |
Точки |
|
||
|
1 |
Проекти за инвестиции за преработка на суровини от чувствителни сектори |
|
|
30 |
|
|
||
|
1.1 |
|
Проекти с инвестиции и дейности, насочени в чувствителни сектори |
Над 75% от обема на преработваните суровини са от растителен или животински произход, попадащи в обхвата на чувствителните сектори. |
30 |
ДА - 30 т. НЕ - 0 т. |
|
||
|
2 |
Проекти за въвеждане на нови и енергоспестяващи технологии и иновации в преработвателната промишленост |
|
|
10 |
|
|
||
|
2.1 |
|
Инвестициите по проекта водят до повишаване на енергийната ефективност с минимум 10 % за предприятието |
- * |
5 |
ДА - 5 т. НЕ - 0 т. |
|
||
|
2.2 |
Над 30 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с иновации в предприятието |
- * |
5 |
ДА - 5 т. НЕ - 0 т. |
|
|||
|
3 |
Проекти с инвестиции за постигане стандартите на ЕС, подпомагани по мярката, включително такива за намаляване на емисиите при производство на енергия от биомаса |
|
|
5 |
|
|
||
|
3.1 |
|
Проекти с инвестиции за постигане на стандартите на ЕС, свързани с минимални стандарти за защита и хуманно отношение към животните и намаляване до минимум на страданията им по време на клане, подпомагани по мярката и/или инвестиции, водещи до намаляване на емисиите. |
Инвестициите следва да водят до изпълнение на изискванията на: 2. Регламент за изпълнение на Директива 2009/125/ЕС/, които водят до намаляване на емисиите. |
5 |
ДА - 5 т. НЕ - 0 т. |
|
||
|
4 |
Проекти за преработка на биологични суровини и производство на биологични продукти |
|
|
10 |
|
|
||
|
4.1 |
|
Проекти с инвестиции за преработка и производство на сертифицирани биологични продукти |
Над 75 % от обема на преработваната суровина и произведена продукция, посочена в бизнес плана, ще бъде биологично сертифицирана; |
10 |
ДА - 10 т. НЕ - 0 т. |
|
||
|
5 |
Проекти с инвестиции за насърчаване на кооперирането и интеграцията между земеделските стопани и предприятия от преработвателната промишленост |
|
|
10 |
|
|
||
|
5.1 |
|
Проекти, насърчаващи интеграцията на земеделските стопани |
Предприятието на кандидата предвижда в бизнес плана преработката на минимум 65% собствени или на членовете на групата/организация на производители или на предприятието суровини (земеделски продукти) |
10 |
ДА - 10 т. НЕ - 0 т. |
|
||
|
6 |
Проекти, чието изпълнение води до осигуряване на устойчива заетост на територията на селските райони |
|
|
20 |
|
|
||
|
6.1 |
|
Проекти, които се изпълняват на територията на селските райони в страната |
- * |
8 |
ДА - 8 т. НЕ - 0 т. |
|
||
|
6.2 |
|
Проекти от кандидати, които до момента на кандидатстване не са извършвали дейност. |
С извършване на инвестицията кандидата ще създаде определен брой работни места: |
12 |
До 5 работни места - 7 т.; От 6 до 10 работни места - 10 т.; Над 10 работни места - 12 т.; |
|
||
|
6.3 |
|
Проекти от кандидати, които към момента на кандидатстване извършват дейност. |
С извършване на инвестицията кандидата ще запази съществуващите (към края на предходната календарна година) и ще създаде определен брой нови работни места: |
12 |
До 5 (съществуващи работни места плюс не по-малко от 2 нови работни места) работни места - 7 т.; От 6 до 10 (съществуващи работни места плюс не по-малко от 4 нови работни места) работни места - 10 т.; Над 10 (съществуващи работни места плюс не по-малко от 8 нови работни места) работни места - 12 т.; |
|
||
|
7 |
Проекти, изпълнявани в Северозападния район |
|
- |
5 |
- |
|
||
|
7.1 |
|
Проекти, които се изпълняват на територията на Северозападен район на страната - област Плевен |
- |
1 |
ДА - 1 т. НЕ - 0 т. |
|
||
|
7.2 |
Проекти, които се изпълняват на територията на Северозападен район на страната - област Ловеч |
- |
2 |
ДА - 2 т. НЕ - 0 т. |
|
|||
|
7.3 |
Проекти, които се изпълняват на територията на Северозападен район на страната - област Видин, област Враца и област Монтана |
- |
5 |
ДА - 5 т. НЕ - 0 т. |
|
|||
8 |
Проекти на кандидати, които извършват селскостопанска дейност или преработка на селскостопански продукти от най-малко три години и не са получавали финансова помощ за сходна дейност |
|
|
15 |
- |
|
|||
8.1 |
|
Проекти, представени от земеделски стопани производители на селскостопански продукти |
Средносписъчният брой на персонала за всяка от последните 3 години е най-малко 5 и този брой ще бъде запазен с изпълнение на инвестициите по проекта, като кандидата не е получавал финансова помощ по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“, мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ за преработка (ПРСР 2007-2013 г.) или подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ (ПРСР 2014-2020 г.) |
|
15 |
|
|||
8.2 |
Средносписъчният брой на персонала за всяка от последните 3 години е най-малко 5 и този брой ще бъде запазен с изпълнение на инвестициите по проекта, като кандидата е получавал финансова помощ по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“, мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ за преработка (ПРСР 2007-2013 г.) или подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ (ПРСР 2014-2020 г.) |
10 |
|
||||||
8.3 |
Проекти, представени от кандидати, преработватели на селскостопанска продукция |
Средносписъчният брой на персонала за всяка от последните 3 години е най-малко 15 и този брой ще бъде запазен с изпълнение на инвестициите по проекта, като кандидата не е получавал финансова помощ по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“, мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ за преработка (ПРСР 2007-2013 г.) или подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ (ПРСР 2014-2020 г.) |
|
15 |
|
||||
8.4 |
Средносписъчният брой на персонала за всяка от последните 3 години е най-малко 15 и този брой ще бъде запазен с изпълнение на инвестициите по проекта, като кандидата е получавал финансова помощ по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“, мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ за преработка (ПРСР 2007-2013 г.) или подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ (ПРСР 2014-2020 г.) |
10 |
|
||||||
9 |
Проекти, насърчаващи интеграцията на земеделските производители и преработвателни предприятия с разширен достъп до пазари за произвежданата от тях продукция, включително експортна активност |
|
|
13 |
|
|
|||
9.1 |
Проекти, представени от кандидати, преработватели на селскостопанска продукция и /или от земеделски стопани, производители на селскостопански продукти |
От 2 % до 10 % отприходите на кандидата за предходните три финансови години са от реализиран износ и/или вътрешно общностни доставки на произведени или преработени селскостопански продукти |
8 |
8 |
|||||
9.2 |
От 10 % до 25 % отприходите на кандидата за предходните три финансови години са от реализиран износ и/или вътрешно общностни доставки на произведени или преработени селскостопански продукти |
10 |
10 |
||||||
9.3 |
От 25 % до 50 % отприходите на кандидата за предходните три финансови години са от реализиран износ и/или вътрешно общностни доставки на произведени или преработени селскостопански продукти |
12 |
12 |
||||||
9.4 |
Над 50 % отприходите на кандидата за предходните три финансови години са от реализиран износ и/или вътрешно общностни доставки на произведени или преработени селскостопански продукти |
13 |
13 |
||||||
Максимален брой точки |
118 |
Суровини от растителен и животински произход и продукти от тях в чувствителни |
|
КУЛТУРИ |
ОПИСАНИЕ |
ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ |
|
1. Картофи, батати |
Клубенови зеленчукови култури |
Плодови зеленчукови |
|
2. домати |
Плодови зеленчукови култури |
3. пипер |
Плодови зеленчукови култури |
4. сладък пипер |
Плодови зеленчукови култури |
5. лют пипер |
Плодови зеленчукови култури |
6. патладжан |
Плодови зеленчукови култури |
7. краставици |
Плодови зеленчукови култури |
8. корнишони |
Плодови зеленчукови култури |
9. тиквички |
Плодови зеленчукови култури |
10. дини |
Плодови зеленчукови култури |
11. пъпеши |
Плодови зеленчукови култури |
12. бамя |
Плодови зеленчукови култури |
13. градински фасул (зелен) |
Бобови зеленчукови култури |
14. градинска бакла (зелена) |
Бобови зеленчукови култури |
15. градински грах (зелен) |
Бобови зеленчукови култури |
Листностъблени зеленчукови |
|
16. главесто зеле, савойско зеле, брюкселско зеле, китайско зеле |
Листностъблени зеленчукови култури |
17. карфиол |
Листностъблени зеленчукови култури |
18. салата |
Листностъблени зеленчукови култури |
19. ендивия |
Листностъблени зеленчукови култури |
20. марули |
Листностъблени зеленчукови култури |
21. спанак |
Листностъблени зеленчукови култури |
22. магданоз |
Листностъблени зеленчукови култури |
23. копър |
Листностъблени зеленчукови култури |
24. листно цвекло |
Листностъблени зеленчукови култури |
25. киселец |
Листностъблени зеленчукови култури |
26. лапад |
Листностъблени зеленчукови култури |
27. алабаш |
Листностъблени зеленчукови култури |
Кореноплодни зеленчукови |
|
28. моркови |
Кореноплодни зеленчукови култури |
29. магданоз - коренов |
Кореноплодни зеленчукови култури |
30. целина |
Кореноплодни зеленчукови култури |
31. салатно цвекло |
Кореноплодни зеленчукови култури |
32. репички |
Кореноплодни зеленчукови култури |
33. ряпа |
Кореноплодни зеленчукови култури |
34. пащърнак |
Кореноплодни зеленчукови култури |
Лукови зеленчукови |
|
35. лук (зрял и зелен) |
Лукови зеленчукови култури |
36. чесън (зрял и зелен) |
Лукови зеленчукови култури |
37. праз |
Лукови зеленчукови култури |
38. арпаджик |
Лукови зеленчукови култури |
Многогодишни зеленчукови |
|
39. хрян |
Многогодишни зеленчукови култури |
Зеленчуци за зърно - варива |
|
40. леща за зърно |
Бобови зърнени култури - варива |
41. градинска бакла (зърно) |
Бобови зърнени култури - варива |
42. градински фасул (зърно) |
Бобови зърнени култури - варива |
Лозя |
|
43. Десертни лозя |
Трайни насаждения |
ОВОЩНИ КУЛТУРИ |
|
Семкови овощни видове |
|
44. ябълки |
Семкови овощни видове |
45. круши |
Семкови овощни видове |
46. дюли |
Семкови овощни видове |
47. мушмули |
Семкови овощни видове |
Костилкови овощни видове |
|
48. сливи/джанки |
Костилкови овощни видове |
49. праскови/нектарини |
Костилкови овощни видове |
50. кайсии/зарзали |
Костилкови овощни видове |
51. череши |
Костилкови овощни видове |
52. вишни |
Костилкови овощни видове |
53. едроплоден дрян |
Костилкови овощни видове |
Ядкови (черупкови) видове |
|
54. орехи |
Ядкови (черупкови) видове |
55. бадеми |
Ядкови (черупкови) видове |
56. лешници |
Ядкови (черупкови) видове |
Ягодоплодни видове |
|
57. ягоди |
Ягодоплодни видове |
58. малини |
Ягодоплодни видове |
59. къпини |
Ягодоплодни видове |
60. френско грозде (бели и червени) |
Ягодоплодни видове |
61. арония |
Ягодоплодни видове |
62. касис |
Ягодоплодни видове |
63. бодливо грозде |
Ягодоплодни видове |
64. боровинки |
Ягодоплодни видове |
65. смокини |
Ягодоплодни видове |
МЕДИЦИНСКИ И АРОМАТНИ КУЛТУРИ |
|
Едногодишни |
|
66. анасон |
Медицински и ароматни култури |
67. кимион |
Медицински и ароматни култури |
68. чубрица |
Медицински и ароматни култури |
69. валериана - двугодишна култура |
Медицински и ароматни култури |
70. босилек |
Медицински и ароматни култури |
71. бял трън (силибум) |
Медицински и ароматни култури |
72. черна мерудия |
Медицински и ароматни култури |
Многогодишни |
|
73. маслодайна роза |
Медицински и ароматни култури |
74. лавандула |
Медицински и ароматни култури |
75. мента |
Медицински и ароматни култури |
76. блян |
Медицински и ароматни култури |
77. риган |
Медицински и ароматни култури |
78. ехинацея |
Медицински и ароматни култури |
79. жълт мак |
Медицински и ароматни култури |
80. зим-зелен |
Медицински и ароматни култури |
81. хизоп |
Медицински и ароматни култури |
82. маточина |
Медицински и ароматни култури |
83. медицинска ружа |
Медицински и ароматни култури |
84. розмарин |
Медицински и ароматни култури |
85. салвия |
Медицински и ароматни култури |
ЖИВОТНИ |
|
Говеда и биволи |
|
86. Телета и малачета до 1 г. |
|
87. Телета и малачета над 1 г. и под 2 г. за угояване |
|
88. Телета и малачета над 1 г. за разплод и бременни юници и бременни малакини |
|
89. Млечни крави и биволици |
|
90. Крави от месодайни породи |
|
Овце |
|
91. Овце - млечни, и овце – месодайни |
|
92. Други овце |
|
Кози |
|
93. Кози- майки |
|
94. Други кози |
|
Свине |
|
95. Свине- майки |
|
96. Прасенца под 45 дни |
|
97. Други свине |
|
Птици |
|
98. Кокошки-носачки |
|
99. Бройлери |
|
100.Пуйки |
|
101.Гъски |
|
102.Патици |
|
103.Щрауси |
|
Други |
|
104.Пчелни семейства |
3 КОМЕНТАРА
18.08.2017
18.08.2017
19.08.2017