Американски специалисти назоваха най-разпространените причини за малкото количество зърна на царевичния кочан, пише agweb.com.

Агрометеорология: В жегата внимавайте за популацията от акари

Обясненията могат да бъдат много, но една от най-критичните е опрашването. Сред другите фактори се отличават климат, вредители и по-късна поява на близалцата.

„Малкото количество зърна по кочана царевица не е рядкост на полета, където се наблюдава чувствителна суша. Но не е изключено да се срещне и на полета, където отглеждането е добро“, разказва Боб Нилсен от университета Пардю.

Сред другите разпространени причини ученият назовава:

1/ Отсъствието на опрашване

Сухо време в съчетание с горещина може да задържи появата на близалцата. Ако задържането е продължително, те дори може да не успеят да се опрашат.

2/ Твърде къси близалца

Причината за липсата на опрашване може да бъдат късите близалца – резултат от изяждането им от вредители.

3/ Изсъхване на близалцата

Продължителната суша и горещината може да изсушат близалцата. Като резултат те губят способността си да бъдат опрашени. Горещината сама по себе си понижава тази способност. До този резултат може да доведат и дъждове, заради които царевицата стои мокра с часове няколко дни поред.

Ако периодът на опрашване е преминал, борбата за реколтата от царевица не е приключена. Формирането на зърната може да бъде възпрепятствано от стресови условия в течение на първите няколко седмици след приключването на опрашването.