С 5,5 процента се е увеличило производството на месо от птици и зайци през миналата година, спрямо година по-рано, отчитат от отдел „Агростатистика“ в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). 
 
 
Количеството бяло месо представлява 57.9% от общото промишлено производство на месо в страната през 2016 г., което възлиза на 184 364 тона. Това е със 7.6% повече спрямо предходната година. 
 
Произведеното в кланиците бяло месо през 2016 г. е 96 498 тона – с 5 202 тона (или 5.7%) повече в сравнение с 2015 г. В сравнение с предходния период произведените субпродукти се увеличават с 4.0% и достигат 10 354 тона. Наблюдава се нарастване на производството на втлъстен черен дроб с 10.8% до 2 942 тона.
 
Броят на закланите пилета бройлери се увеличава с 2.4%, а произведеното месо (вкл. субпродуктите) е 79 610 тона, което представлява 74.5% от добитото бяло месо в кланиците. Броят на закланите кокошки и петли и добитото месо от тях е по-малко съответно с 12.7% и 16.0% спрямо 2015 г., а средното живо тегло преди клането е по-ниско с 4.0%. Запазва се средното живо тегло на зайците спрямо предходния период.
 
 
Общото количество на произведените субпродукти от птици и зайци през 2016 г. е 10 354 тона, от които делът на втлъстения черен дроб е 28.4%. Субпродуктите, заготвени в кланиците за бяло месо през 2016 г., са 7 413 тона или с 1.5% повече от произведените през 2015 г. Втлъстеният черен дроб е 2 942 тона, което е с 286 тона повече спрямо 2015 година (+10.8%).
 
През 2016 г. общият брой на закланите птици и зайци е 56 359 хил. броя – с 0.9% повече от предходната година. Общо добитото бяло месо, субпродукти и втлъстен черен дроб е 109 640 тона, което е с 3.8% повече спрямо 2015 г. Промишленото производство заема 97.5% от общо произведеното бяло месо в страната и само 2.5% се добива в стопанствата.
 
Разфасовките от птиче месо в кланиците през 2016 г. са 43 927 тона, което е с 14.9 % повече от количеството им през 2015 г.
 
Произведено е 50 799 тона бяло месо във вид на цели трупчета, което е с 1.0% по-малко, сравнено с предходния период. 
През 2016 г. Северният централен район е водещ в производството на бяло месо в страната с дял от 58.1% и по брой на закланите птици и зайци – 60.1%. Югоизточният район е втори както по обем на промишленото производство на бяло месо с дял 22.1%, така и по брой на закланите птици – 24.2%. Следва Южният централен район с дял 7.5% от броя на закланите птици и зайци и с 13.3% от добитото месо.
 
През 2016 г. вътрешното потребление на птиче месо, субпродукти и втлъстен черен дроб е повече с 5.5% в сравнение с потреблението през 2015 г. Вносът на птиче месо и субпродукти нараства незначително с 1.7%. Износът се увеличава с 5.3% спрямо предходната година.