Науката променя бъдещето на селското стопанство дори на молекулярно ниво. Frontier Agri-Science е стартъп, базиран в университета в Торонто, който разработва нови хибриди на устойчива на засуха пшеница, базирана на протеин, който определя способността на растенията да се справя със стреса. Този протеин е изведен от основателя на компанията Джулиан Норти, пише propozitsiya.com в статия, посветена на това как Канада успява с по-малко усилия да печели повече в агросектора.

Агрометеорология: Сухото време ще усложни работата на фермерите

Frontier Agri-Science се опитва да повиши устойчивостта на културите към засушаването, вредителите и другите видове стрес, селекционирайки растения с по-високо съдържание на вече споменатия протеин без да се намесва генетично модифициране.

През пролетта на 2017 г. в САЩ компанията започна първото полево изпитание на сорт твърда пшеница, чиято реколта в условия на суша е с 20% по-висока от обичайните аналози.

Ако този тест се окаже успешен, новата пшеница ще бъде пусната за промишлено производство в западната част на Канада през следващите 5 години.