През последните 10 години в световния селскостопански сектор много неща се промениха.

Тенденции при производството на ядки на световния пазари седмично

„Климатът се изменя ежегодишно, което оказва голямо влияние върху производството на плодове и зеленчуци. Днес е невъзможно да се предскаже какъв ще бъде следващият сезон. Това води до промени на самия пазар. Ние постоянно търсим алтернативи, за да решим един или друг проблем“, казва Карина Диаго, представител на Naturelle, пише agrostory.com.

Експертът отбелязва, че днес най-перспективно изглежда производството на био продукти.

В био сектора се наблюдава обща тенденция на растеж: в сектора с плодовете това отчетливо се забелязва при предлагането на авокадо, цитрусови плодове и боровинки.

Днес все повече и повече производители минават на биоземеделие. Като резултат в био сектора се наблюдава постепенно понижаване на цените, което прави самата продукция по-достъпна за потребителя  и следователно по-търсена.

В наши дни разликата между био и масово предлаганите хранителни продукти е не по-голяма от 20-25%. Понякога био продуктите дори може да са по-евтини от традиционните аналози. Благодарение на това потребителите все по-често купуват био хранителни продукти, казва Диего.

По думите на експерта след 10 години биоземеделието не само ще се конкурира на равно с традиционното, но и ще бъде новата норма в селскостопанския сектор.