Тези зеленчукови култури се развиват добре на леки по механичен състав почви. Такива са глинесто-песъчливите или песъчливо-глинестите почви с неутрална (рН 6,2 до 7,2) или близка до нея почвена реакция. Необходимо е да се избягват студените, тежки по механичен състав и кисели почви.
Торовите норми се определят по балансовия метод. Затова преди основното торене на зеленчуците трябва да се направи агрохимичен анализ на почвата за да се установи нейната запасеност с лесно усвояеми за растенията хранителни елементи.
Оптималните торови норми се определят в зависимост от:
- - резултатите от агрохимичния анализ;
- - добива, който желаем да получим;
- - коефициента на използване на хранителните елементи от растенията.
Култура | Амониева селитра | Суперфосфат (троен) | Калиев Сулфат или Калиев хлорид |
Спанак | 20-30 | 8-16 | 10-20 кг/дка |
Салата | 15-20 | 20-25 | 0-20 кг/дка |
Репички | 15-18 | 10-12 | 12-15 кг/дка |
Зелен лук и зелен чесън |
12-18 | 15-18 | 10-12 кг/дка |
Фосфорният и калиевият тор се внасят при подготовка на почвата. При репичките с тези торове се внася и азотният тор. Посоченото количество азотен тор при спанака се внася най-често на два пъти - половината преди засяването на семената, а останалата част от него по време на вегетацията на растенията. Спанакът, засят в късна есен, трябва да се подхрани, ако преди засяването не е извършено торене, с необходимото количество азотен тор. Това подобрява храненето на растенията, увеличава растежа им и увеличава добива. Подхранване се прави и на салата с 10-12 кг/дка амониев нитрат (амониева селитра), а при зеления лук и чесън - с по 15-20 кг/дка азотен тор.
Отглеждане на чесън - грижи през вегетацията
Салата се тори с калий, когато се отглежда на много леки, песъчливи почви и ако предшестващата и култура не е торена с калий или оборски тор.
При торене на зеленчуци с пресен оборски тор не може да се усвоят намиращите се в него органични вещества до минерализирането им и вследствие на това се влошава минералното хранене на растенията.
Вкусови качества
Възможно е и да се влошат вкусовите качества на продукцията под влияние на тези разлагащи се вещества. При торене на репичките с пресен оборски тор кореноплодите стават по-груби, деформирани и по-лютиви. Ето защо при тази култура е целесъобразно оборският тор да се внася при предшестващата ги култура.
Салата, зеленият лук и зеленият чесън трябва да се торят с 3-4 т/дка добре разложен оборски тор, който следва да бъде внесен в почвата при есенната й обработка.
Възможности за уплътнено използване на зеленчуковите площи
Добър ефект се получава и от листното подхранване на ранните пролетни зеленчуци по време на вегетацията на растенията .
Листното подхранване допълва минералното хранене на растенията, засилва растежа и увеличава добива. Третирането на растенията се извършва до 10 часа и следобед след 16 часа. При мокра листна повърхност вследствие на валеж или сутрешна роса листно подхранване не се прави.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Най-важното за вегетационните поливки на зеленчуците?
Как да преборим сеченето на разсада при краставицата?
Неприятели при чесън лук и праз