Земеделците в Украйна се замислят дали не е по-икономически привлекателно да се отглеждат фъстъци. Причината за това се дължи на факта, че понякога фермерите в страната се оказват в ситуацията на пренасищане на пазара със зеленчукови култури. Именно тук се явява фъстъкът, пише propozitsiya.com.

Празник на фъстъка и биопроизводителите в Садово

Местните сладкарски фабрики се нуждаят от тази суровина в огромни количества и то всеки месец. Същото се отнася и до производителите на различни снаксове. Заради дефицита на фъстъци местно производство, компаниите са принудени да внасят продукция отвън, информира в своя блог основателят на компанията „Агро Анализ“ Вадим Дудка.

По думите му отглеждането на тази култура е икономически изгодно. В южните части на страната фермерите прибират 3 тона продукция на хектар, което при цена на реализация 800-1000 долара на тон не е никак лошо.

Това прави фъстъка по-печелившо, отколкото соята, допълва Дудка.

Основният проблем при промишленото производство на фъстък са сдобиването с качествен посадъчен материал, подборът на сортове за различни климатични зони, подборът на хербициди за различните почви и за защита срещу вредители, допълва експертът.