Ако от 1 април цената на природния газ скочи с 30%, хлябът ще поскъпне с около 6-7%, съобщиха от DarikNews.
 
 
Над 60% от хлебопроизводителите в страната са зависими от цената на синьото гориво. Те все още не са готови с реакция и точни разчети.
 
 
90% от българските оранжерии използват газ за отопление и поскъпването на газа ще се отрази на сектора.
 
„Ние не можем сами да компенсираме този разход, защото нашите цени се определят от пазара. Като имате предвид, че около 40% от себестойността на нашата продукция е отопление, сигурно ще има и фалити. 30% е огромно увеличение. Аз не си спомням изобщо такова нещо да се е случвало. Разбира се, че е убийствено!“, категоричен е председателят на Асоциацията на оранжерийните производители Йордан Кръстанов.
 
 
Според него производителите или ще вдигнат цените на плодовете и зеленчуците, или ще фалират.