Хлябът ще поскъпне с 6-7%
Поскъпването на природния газ ще засегне производителите на хляб и оранжерийна продукция
Ако от 1 април цената на природния газ скочи с 30%, хлябът ще поскъпне с около 6-7%, съобщиха от DarikNews.
Над 60% от хлебопроизводителите в страната са зависими от цената на синьото гориво. Те все още не са готови с реакция и точни разчети.
90% от българските оранжерии използват газ за отопление и поскъпването на газа ще се отрази на сектора.
„Ние не можем сами да компенсираме този разход, защото нашите цени се определят от пазара. Като имате предвид, че около 40% от себестойността на нашата продукция е отопление, сигурно ще има и фалити. 30% е огромно увеличение. Аз не си спомням изобщо такова нещо да се е случвало. Разбира се, че е убийствено!“, категоричен е председателят на Асоциацията на оранжерийните производители Йордан Кръстанов.
Според него производителите или ще вдигнат цените на плодовете и зеленчуците, или ще фалират.
ПРЕДИ 17 часа
Колко голям е пазарът на торовете с добавена стойност?
Какво представляват торовете с добавена стойност?
ПРЕДИ 21 часа
Съживява ли се пазарът на картофите и какво е настроението на производителите?
Засушаването и проблемите с достъпа до вода за напояване възпират ръста в производството
25.04.2024
Работната ръка – основен проблем пред българските производители на зеленчуци
Темата дискутирахме на CAP4US Уебинар: Зеленчукопроизводството на фокус
25.04.2024
Слабо раздвижване по зърнените борси
Рубриката „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов се създава специално за Agri.bg
0 КОМЕНТАРА