Цената на щраусовите яйца директно от фермата върви по 50 лв. за бройка. Стопанина Димитър Чаталбашев от смолянското село Чокманово отглежда щрауси, които според него са реално "щастливи", а той още повече понеже е продал всички яйца преди Великден. Купувачите са най-вече туристи, които посещават селото.

 

Черупките от яйцата, кожата и перата от щраусите се използват пък за сувенири и различни изделия в козметиката. Художници купуват яйчените черупки за да рисуват върху тях оригинални икони, портрети и пейзажи, като ги украсяват допълнително с инкрустации и гравиране. Освен черупки се купуват и пълни яйца за подарък и гощавка.

 

Едно щраусово яйце тежи от 1.3 кг до 1.8 кг. От него стават близо 10 големи омлета, а черупката остава за сувенир. Фермата на Чаталбашев е една от първите направени в страната. Сега семейството му отглежда 10 големи щрауса, но в началото на месец Май предвиждат да поставят в инкубатор нови яйца за да увеличат бройката на отглежданите щрауси