Средните цени на агнешкото месо в по-голямата част от страната се задържат на нивата от предходната седмица, но в отделни области са регистрирани седмични ценови изменения, предимно в посока надолу. Това става ясно от седмичния ценови анализ за основните хранителни продукти, изготвен от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
 
 
Търговията на едро с цяло агне се задържа в ценовия диапазон от 11,00 лв./кг в Силистра, до 14,30 лв./кг кланично тегло в София. Само в три от областите са регистрирани седмични ценови отклонения – понижение с по 1,2% във Видин и Враца и с 6,7% в Монтана. Средната цена на едро на цяло агне за страната е 13,01 лв./кг, с 0,4% по-ниска на седмична база.
 
 
Цените на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 12,99 лв./кг в Шумен, до 14,24 лв./кг в Кюстендил. Единствено в област Шумен се наблюдава изменение на цената на седмична база - понижение с 3,7%. Средно за страната, цената на продукта в ГТВ остава на нивото от предходната седмица - 13,55 лв./кг, при отчетено предлагане в значително по-малък брой области.
 
В другите търговски обекти (ДТО) цялото агне продължава да се продава най-евтино в Бургас - 11,40 лв./кг, а най-скъпо - във Велико Търново, Ловеч и Плевен - 14,20 лв./кг. При липсата на колебания на стойностите по области, средната цена на дребно в ДТО за страната се запазва на ниво от 13,14 лв./кг.
 
 
Цените на едро на агнешки бут се движат в интервала от 13,35 лв./кг в Габрово, до 15,42 лв./кг във Варна. Единствено във Варна се отчита ценово изменение спрямо предходния седмичен период – понижение с 2,3%, което води до незначително намаление на средната цена на едро на агнешки бут за страната с 0,1%, до 14,31 лв./кг.
 
Търговията на дребно с агнешки бут в големите търговски вериги е на цени от 12,99 лв./кг в Пловдив, до 14,99 лв./кг в Благоевград, Бургас, Кюстендил, Сливен, София, Ямбол. Само в Шумен и София са налице седмични ценови отклонения, като продуктът поевтинява съответно с 3,3% и с 6,3%. Средната цена за страната в ГТВ се понижава с 2,3% на седмична база, до 14,30 лв./кг. 
 
По области, цените на дребно на агнешки бут в по-малките магазини се задържат в диапазона от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,40 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. В областите Шумен и Хасково се отчита седмично поскъпване на продукта съответно с 1,9% и 3,1%, в резултат от което средната цена за страната в ДТО се покачва с 0,2%, до 13,67 лв./кг.
 
 
По области, цените на едро на агнешка плешка продължават да варират от 12,49 лв./кг в Добрич, до 15,42 лв./кг в Благоевград, без седмични изменения. Така, средната цена на едро на продукта за страната остава на нивото от предходния седмичен период - 13,70 лв./кг.
 
В големите търговски вериги агнешката плешка се търгува на цени от 11,95 лв./кг в Пазарджик, до 14,99 лв./кг в Пловдив. В областите Варна, Шумен и София продуктът поевтинява в рамките на 1,4% - 3,6% спрямо предходната седмица, докато в Добрич поскъпва с 4,2%. Средно за страната, цената на агнешка плешка в ГТВ се покачва с 0,5% на седмична база, до 13,19 лв./кг.
 
Средната цена на дребно на агнешка плешка за страната в другите търговски обекти е без промяна спрямо предходната седмица – 13,29 лв./кг. Стойностите по области са без седмични колебания, като остават най-ниски в Бургас - 11,20 лв./кг, а най-високи - в София - 14,50 лв./кг.