Над 2,8 млн. хектара в ЕС се използват за производството на плодове и горски плодове. Върху други 2,1 млн. хектара се отглеждат зеленчуци, съобщава ec.europa.eu.

Оранжериен производител: Нашата продукция трябва да се продава на нашия пазар

През 2016 г. Испания е лидер сред страните в ЕС по площи, върху които се произвеждат плодове – 942 000 хектара (или 33% от общите площи). Италия на свой ред е най-големият производител на зеленчуци (420 000 хектара, или 19.8%).

Ябълките са най-популярният плод в ЕС, когато става дума за произведено количество. През миналата година реколтата възлиза на 12,5 милиона тона. На жител на ЕС се падат почти по 25 кг.

Доматите пък са основният произвеждан зеленчук. През 2016 г. реколтата възлиза на 18,5 милиона тона, или по 36 кг на член на ЕС.

Ябълки и череши от Полша, праскови от Италия и ягоди от Испания

Полша е произвела всяка четвърта ябълка в ЕС през изминалата година. Делът й възлиза на 28,7% от общата реколта. Следват я Италия (19.6%) и Франция (14.5%).

Полша е и сред основните производители от ЕС на череши - (29.3%). След нея по обем на продукцията са Испания (11.9%), Италия (11.2%), Унгария (9.9%), Румъния (8.2%) и Гърция (7.9%).

Италия (33.9%), Испания (33.6%) и Гърция (23.3%) са произвели заедно 91% от прасковите в ЕС.

Испания е основният производител на ягоди през миналата година – 91%. Следват я Полша (17.4%) и Германия (12.0%).

Домати от Италия, краставици и тиквички от Испания, моркови от Полша

Заедно Италия (35.5%) и Испания (28.2%) са осигурили 2/3 от доматите, произведени на територията на ЕС през 2016 г. Следват ги други важни производители като Португалия (9.1%), Гърция (5.5%), Холандия (4.8%), Полша (4.7%) и Франция (4.4%).

Трима членове на ЕС произвеждат 2/3 от реколтата от краставици през 2016 г. Това са Испания (28.1%), Полша (20.4%) и Холандия (16.5%).