Овцете от породата долан са най-скъпите в света. Те се характеризират с огромни уши, които са предназначени за охлаждане в горещото време. Поради това те са способни да издържат на температури до плюс 55 градуса и дори на силен студ, информира inform.kz.

В края на кампанията: Реализирано овче мляко и покрити изисквания


Друга характерна черта е, че бързо качват на килограми. Овцете от тази порода са послушни и гальовни. Лесно се гледат и са устойчиви на заболявания.

Известно е, че има около хиляда овце от порода долан в света. Въпреки своите извити носове и дълги уши, те са изключително скъпи. Цената им достига до 2 млн. долара.

Породата е многоплодна и се е появила преди само 100 години в северозападната част на Китай, в планината Кунлун.

През 1984 г. породата долан официално е призната и е определена като стандарт. Първоначално привлича вниманието към себе си с бързия си растеж, качването на килограми и голямото количество, което дава. Едно 6-месечно шиле може да достигне до  48 кг. живо тегло.

 


С времето породата започва да се отличава и със своята нестандартна външност, в Китай започват да се отглеждат изключително и само с декоративни цели. Особена любов към породата долан изпитват китайските милиардери от уйгурски произход, които развъждат овце. Те са готови да платят огромни суми, за да се сдобият с овца долан като домашно животно.

Многоплодието на породата се дължи на предадени гени от китайска многоплодна овца. При добро хранене една овца долан е способна да ражда три пъти за две години. Плодовитостта стига до 210%, като има случаи на три и четири агнета. Шансът за оцеляване е средно 90%.

Млечността на породата е висока. Месото е нежно, сочно, не мирише и е много вкусно.