Имаме протоколи за 118 хил. дка, които са напълно пропаднали заради падналата градушка през тази седмица. България има нотифицирана държавна помощ до 2021 г., която позволява обезщетението на тези стопани. Това съобщи Цветан Димитров, на земеделието, храните и горите, по време на заседание на Комисията по земеделието и храните.
 
 
„Най-голямата част от засегнатите площи е с пшеница, след това със слънчоглед, царевица и около 7 хил. дка с рапица“, допълни Димитров. 
 
По думите му това са предварителни данни към 14:00 часа на 5 юли 2017 г. Като обходите на различните комисии продължават.
 
„Това са данни за изцяло пропадналите площи, като тепърва ще се преглеждат и останалите землища, а в рамките на една седмица ще бъдат анализирани и начините за обезщетение. България има нотифицирана държавна помощ до 2021 г., която позволява обезщетението на тези стопани, но обикновено помощта се получава през следващата календарна година“, обясни Димитров.
 
Вече започна Консултативният съвет по зърното, на който също ще бъдат обсъдени пораженията от падналите градушки.
 
„Една от темите, които ще бъдат обсъдени на консултативния съвет е именно тази, като ще сравним нашата предварителна информация с тази на бранша“, каза министър Румен Порожанов.