Много млади момчета в Шуменско напускат добре платената си работа, за да започнат да се занимават с фермерство. Те виждат, че се печели добре и искат да стават фермери. Това заяви за Фермер.БГ Красимир Кръстев. Самият той от 9 години се занимава с отглеждане на лешници.

Ветеринар: Ще се върна в България, когато почувствам, че има надежда

В един момент усеща, че познанията му не достигат и решава да запише специалност „Растителна защита“ в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“, тъй като учебното заведение е съвсем близо до него и с нищо не се различава като ниво на обучение от университети в София и Пловдив.

„Аз винаги съм го казвал и на всеки ще го кажа. Няма значение кое е учебното заведение. Ние не измисляме топлата вода. Учи се по една и съща методика в цялата страна. Човек, ако има желание да научи нещо, информацията ти се подава. Вече е въпрос на лична преценка и желание накъде да поемеш“, категоричен е 41-годишният фермер.

Основната причина, поради която решава да стане студент, е усещането, че има нужда от повече познания.

„Аз вече дълги години се занимавам със земеделие, но в един момент почувствах нужда от повече знания“, казва Кръстев.

Той е доволен от обучението и информацията, която е получил.

„Хубавото нещо при мен бе, че това, което на момента учех и ми преподаваха, аз можех да го приложа и да го онагледя. Доста от нещата, които не ми бяха ясни, си обясних“, обяснява фермерът.

„За хора, които искат да се занимават с фермерство, Шуменският университет предлага добра основа. За мен да носиш професията фермер е призвание. Трябва лично да го почувства човек“, казва още Красимир Кръстев.