Винаги е имало интерес към фонд „Земеделие“. Той се поражда от много засегнати икономически интереси. Не мога да кажа дали министърът се е повлиял от нещо подобно. По-скоро се надявам такова нещо да няма. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ в оставка Румен Порожанов. 
 
 
По думите му няма как да не съществуват накърнени икономически интереси, при положение, че бюджетът на фонда е за максимум 38 процента от проектите. 
 
„По този начин остават 60 процента проекти, които не могат да бъдат финансирани от гледна точна на това, че има свръх интерес“, обясни  финансистът и допълни, че е нормално  при управление на голям ресурс и голям брой отказани плащания да има сериозен икономически интерес и някой да не е доволен от гледна точка на разплащанията.
 
 
По думите му изтъкнатия мотив от министерството за ниско обществено доверие  за искането на неговата оставка не е основателен. 
„Точно обратното. Това, което ние правим като администрация, е именно стремеж данните да бъдат обработвани навреме, средствата да отидат навреме. Това е една огромна, къртовска работа. За 2015 г., когато приключихме програмния период, сме администрирали 3 млрд. лв. За миналата година това число е 2,6 млрд. лв.“, отбеляза Порожанов.
 
По думите му има много проблеми в сектора гледна точка на пазарната среда, особено след руското ембарго и навлизането на вносни стоки, които се конкурират на ниски цени. именно поради това, според финансиста е жизненоважно подпомагането на отраслите да се извършва. 
 
 
Относно сигналите за нередности по проекти, Порожанов обясни, че пред него не е било конкретизирано каквото и да е. 
„Това, доколкото подразбирам, е свързано с ранкирането на общинските мерки. За тях имаше прием през миналата есен. Ранкирането е извършено с представители на Сдружението на общините, с представители на министерството, и прилагането на наредбите и насоките са едно към едно такива, каквито ги е определил управляващия орган, който е МЗХ“, обясни Порожанов и допълни, че е била дадена възможност на общините, които не са били доволни от точките, които са получили, да подадат жалби. 
 
„Тези жалби ще бъдат разгледани. Ако има допуснати технически грешки, ще бъдат отстранени. Но категорично не можем да приемем упреци, че фонда е направил самоволно някакви ранкинги“, заяви ръководителят на ДФЗ в оставка.  
 
За проверката на ДАНС от началото на миналата година той заяви, че не няма представа какви са изводите и резултатите от нея. 
„ДАНС проверяваше конкретни проекти и сигнали, които се бяха  появили в рамките на публичното пространство. Предоставихме им цялата документация“, обясни Порожанов и допълни, че проверката на агенцията не би следвало да открие системни и големи пропуски. 
 
„Оставката за мен е нормален акт, от гледна точка на това, че има ново ръководство на министерството, на правителството. Разплащателната агенция работи независимо от министерството, тя има своите взаимоотношения както за европейските, така и за националните фондове, със самото министерство. Нормално е, ако един министър иска да структурира един сектор по друг начин за управление, да поиска оставката и аз съм я дал“, заключи Порожанов.