От 18 ноември вече не съм председател на НОА. Много колеги бяха изненадани от това решение, предвид на това, че бях избран за длъжността от 120 души на общо събрание, докато сега съм свален от 12 човека на управителен съвет. Въпреки това смятам, че за тези години направих максималното. Това заяви Бисер Чилингиров пред Фермер.БГ. 
 
 
Чилингиров допълни още, че благодари всички, които са работили за благото на асоциацията, на тези, които са били до него и са живеели с проблемите както на НОА, така и на овцевъдството. 
 
 
Равносметката
 
Чилингиров заявява, че НОА е припозната асоциация от институции, министерства, в ЕК и в 28-те европейки овцевъдни държави, което прави вратите на новия председател широко отворени. 
 
„Ако през 2011 г., когато стъпих на поста предсеадтел, не знаехме дали овцете са 500-800-1000, то днес, мога да кажа, че те са 1 350 000. За тези години овцевъдите се увеличиха, секторът се разрасна и не малка част за това има именно НОА. Все повече хора инвестират в овцевъдството, внасят се високопродуктивни породи и непрекъснато се върви напред. Това, което мога да кажа на овцевъдите е, че те трябва да бъдат горди от това, което правят“, разказва Чилингиров. 
 
Бъдещето
 
До момента НОА е участвала на 4 срещи в Брюксел. 
 
„От това, което имам като опит, мога да кажа, че еврокомисарят Фил Хоган обръща внимание на овцевъдството в Европа и създаването на програми за него. Внесени са много предложения за подпомагане на сектора, като например, идея за даване на субсидии на веригите за разфасоване на агнешко месо, промоционални програми, които ще промотират агнешкото в трети страни, с цел популяризиране“, споделя Бисер Чилингиров.
 
По думите му в момента ЕС задоволява 50% от пазара на агнешко месо, като тенденцията е във времето да го задоволи напълно и ако до момента приоритетен сектор е бил млечното говедовъдство, отсега нататък ще се набляга най-вече на овцевъдството и месното говедовъдство.
 
НОА за бъдещето
 
„Пред г-н Хоган сме предлагали нисколихвени кредити за млади хора в земеделието, които да се дават предварително при зададен проект, също така по-голям интензитет на организирането на обучения за млади хора. Друго наше предложение бе приема на агнешко месо да започва още от детската градина, за да могат рецепторите на децата да свикнат с продуктите и да може да ги захранваме успешно още от една ранна възраст“, обяснява експертът. 
 
 
Бисер Чилингиров отново подчерта, че Европа залага на колективните играчи и животновъди трябва да заложат на това – кандидатстване по мярка 9 и коопериране с други земеделци. 
 
„Коментирайки навсякъде, че инвестициите в земеделието са скъпи и чрез кооперирането връщаме едва ли не времето на ТКЗС-тата, това не е така. Именно то е решението. В момента всеки кандидатства по проекти, тегли кредити, купува безумно скъпи машини, от които повечето дори не са за нашите стопанства, само и само, за да усвои повече средства. Благодарение на кооперирането това може да се промени“, убеден е животновъдът. 
 
На финал Бисер Чилингиров пожела късмет и успех на новия председател на НОА – Янка Попова и на съпредседателя Симеон Караколев, както и успешно ръководене на една от най-дейните асоциации в сектора, с над 3000 хил. члена.